Forum for 78-samlere

Forum for 78-samlere

Forum for 78-samlere

Dette skulle gerne blive et debat-forum for samlere af 78'ere.

A CENTURY OF ACCURACY IN SOUND

78'erePosted by Morten Hein Wed, December 05, 2018 11:13:01
Ortofon har udgivet en coffee table book for at fejre deres eget 100 års jubilæum. Det er et imponerende værk, som bringer orden og systematik i firmaet og dets produktlinier. Jeg har personligt været noget forvirret over tider og produkter.
Sproget er engelsk da målgruppen er international. Et meget nyttigt værk.
Skulle jeg komme med et par anker, så kunne der godt være lidt mere med om den tidligste tonefilm og udstyret til TONO fra 1940 kan jeg ikke finde noget om, selv om dele af det kan ses på Teknisk Museum. Prisen er som prisen er for den slags bøger, godt 350 kr. Jeg har købt mit eksemplar på Ortofons hjemmeside.
Morten Hein


Posted by George Brock-Nannestad Wed, December 05, 2018 23:26:23

Det har ikke været Ortofons formål at skrive en virksomhedshistorie om Electrical Fono-Films Company A/S, som begyndte under/efter 1. verdenskrig med fotoelektrisk lyd, og som i begyndelsen af 1940erne foretog en fuldstændig omstiling til mekanisk lyd, en omstilling, som har givet den avancerede specialisering på pick-uper, som vi kender idag. En mere historisk præget bog ville heller ikke sige en moderne pick-up-køber så meget, andet end at virksomheden har en lang tradition for at være på forkant med udviklingen. Men det synes jeg, allerede fremgår af denne bog.

Jeg blev inddraget som teknologihistorisk konsulent, og der er ingen tvivl om, at en virksomhedshistoriker ville kunne bringe andet frem fra de få arkivalier, der findes. Min gennemgang af originalmaterialet viste, at Axel Petersen og Arnold Poulsen talte sandt i de interviews, de gav. Et par avissider er gengivet i bogen.

Der er faktisk intet overlevet vedrørende overgangen fra optisk til mekanisk, blot kan vi af materialet, inklusive offentliggjorte tekster og patenter, konkludere, at firmaet gradvist på grund af krigen (man levede af licensindtægter, som ikke kom) var nødt til at finde andre veje. Hertil kommer, at nogle af de beregninger, der skal udføres på elektrodynamiske indspillehoveder til filmbrug er lignende de, der skal udføres på skærehoveder. Her var Fonofilm så heldige, at deres mangeårige medarbejder Fritz Schlegel var en meget stærk matematiker. Det kan være, at fremkomsten af bogen trækker glemt materiale frem i lyset. Det vil interessere Ortofon meget.

Jeg fortalte i større detailler end i bogen om overgangen ved et foredrag på Ringsted Radiomuseum den 9. april 2017. Her vil jeg blot bemærke, at det udstyr, som TONO fik i 1940 udelukkende var et Neumann skæreværk AM31 -- der var ingen elektronik eller skærehoved, såvidt jeg kan konstatere. Der er iøvrigt stort set ikke overlevet noget af lydudstyret til film, selvom det blev solgt i ca. 10 år. Det er forsvundet som skrot. Der kan findes meget om den tidlige tid i bogen "100 Years of Nordisk Film" (red. Lisbeth Richter Larsen og Dan Nissen), Filmmuseet, København 2006. Udsolgt fra forlaget.

En lille sidste bemærkning: i vores kreds er det ikke helt naturligt at kalde en bog med de dimensioner en 'coffee table book'; denne kvadratiske bog kan fint stå i hylden med LP-plader.

Bedste hilsner,


George